Christian Pulkkinen / kosketinsoittajat

Kuva: Esa Jussila
Kuva: Esa Jussila

(Scroll down for English version of the interview)

Christian ”Chrism” Pulkkinen on kotimainen muusikko, kosketinsoittaja, säveltäjä ja mediatuottaja, jonka pääpaino musiikissa painottuu melodiseen ja progressiiviseen metalliin sekä hard rockiin.

Christianin bändeinä mainittakoon yhtyeet kuten Simulacrum, Adamantra, True Cult Club ja Epicrenel. Hän vaikutti myös brittiliäisen Eden’s Cursen riveissä bändin hajoamiseen asti. Tämän lisäksi Christian tekee myös sessiotöitä tilanteen ja kysynnän mukaan.

Turussa majaansa pitävä kosketinvelho vastasi kysymyksiimme ystävällisesti ja lopputulema on nyt luettavissa alta.

1. Hei Christian! Olet taitava melodista ja progressiivista metallia soittava kosketinsoittaja. Mikä sinua kiehtoo juuri tässä genressä eniten?

Hei vaan ja kiitoksia haastattelumahdollisuudesta! Ensimmäiset kosketukset rock- ja metallimusiikkiin sain varhaisteininä ystäväni kautta, joka äänitti minulle kasetillisen Metallicaa, Megadethiä, Gamma Rayta ja Blind Guardiania. Olipa joukossa jokunen biisi myös Dream Theaterilta. Olin altistunut klassiselle, jazzille ja progemusiikille jo aikaisemmin isäni kautta, joka toimi Turun Kaupunginorkesterissa lyömäsoittajana ja omasi myös rock-rumpalitaustan.

7-vuotiaana aloin käymään pianotunneilla ja mitä enemmän soitin ja kuuntelin musiikkia, sitä enemmän hieman poikkeava harmonia ja rytmi alkoi kuulostamaan korvaani mielenkiintoiselta. Sävelsin jo ensimmäisiä biisejä 14-vuotiaana ja halusin tehdä jotain mikä kuulostaa uudelta. Käyttämällä vaihtuvia tahtilajeja ja isoja sointuja tämä oli helpompi saavuttaa kuin yrittää keksiä niin sanotusti pyörää uudelleen perus hard rockin saralla.

Toki nykyään mieluusti myös äänittelen ja tuotan helpompaa musiikkia ja yritän kosketinsoitinsovituksilla luoda aina jotain uutta ja jännittävää, vaikka biisi olisikin sitä tavanomaisempaa hard rock -osastoa.

Kuva: Darren Griffith Photography
Kuva: Darren Griffith Photography

2. Olet markkinoinut jo pitkään Rolandin syntetisaattoreita. Haluaisitko kertoa lisää tästä yhteistyöstä?

Kuinka mainostaisit Rolandin syntikoita henkilölle, joka on esimerkiksi hankkimassa ensimmäistä syntetisaattoriaan? Mitä suosittelisit kokeneemman pelimannin kohdalla?

Kun pääsin brittiläiseen Eden’s Curseen kosketinsoittajaksi Cardinal -levyn tuotantoprosessiin mukaan, ajattelin että nyt olisi hyvä aika kosiskella kosketinsoitinsponssia helpottamaan tulevia ulkomaanrundeja. Rolandin syntikoilla olin soittanut alusta lähtien, joten he olivat minulle se ainoa oikea yhteistyökumppani. Lähetin sähköpostia ja sieltä vastattiin, että olen heille tuttu mies ja mieluusti alkavat yhteistyöhön. Heidän kauttaan on hyvin hoitunut lainavehkeitä rundeille ja olenpahan tehnyt custom soundipankin JD-XA-syntikalle promovideoiden kera kyseisen syntikan myynnin tueksi.

Arvostetun brändin yhteistyö on tuonut minulle uskottavuutta kosketinsoitinkentällä ja olen ylpeä, että olen päässyt mukaan Rolandin tiimiin. Voisin suositella juurikin FA-sarjan syntikoita sekä aloittelijalle, että kokeneemmalle kosketinsoittajalle. Hinnat ovat kohtuulliset. Mallista riippuen 990€-1499€ välillä. Jos laitatte muksunne kosketinsoitintunneille, niin kannattaa alkaa heti soittamaan täyspainotetuilla koskettimilla. Voimaa ja tarkkuutta kehittyy ihan eri tavalla kuin läpsyttämällä urkukoskettimistoa.

3. Soiton ja markkinoinnin lisäksi hallitset myös monipuolisesti mediapuolen. Olet tehnyt muun muassa musiikkivideoita. Miten tämä puoli sai alkunsa?

Olen teini-ikäisestä lähtien halunut olla rock-stara ja kaikki taidot, jotka olen opetellut ovat jotenkin liittyneet tähän unelmaan. Armeija-ajan jälkeen menin opiskelemaan äänitekniikkaa Turun Konservatorioon, koska oli tarve saada tuotettua omat biisit sen kuuloisiksi, että niitä kehtaa julkaista.

Valmistumisen jälkeen yritin hetken opiskella niin sanottuja normaaleja aloja, IT:tä ja liiketaloutta, mutta kiinnostuksen kohteeni olivat edelleen musiikissa sekä kaikissa niissä taidealoissa, jotka linkittyvät musiikkialaan (kuten graafinen suunnittelu, tapahtumatuotanto, videotuotanto jne.).

Hain ja pääsin opiskelemaan mediatuotantoa Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiaan. Heti ensimmäisenä vuonna tuotin ensimmäiset musiikkivideoni opiskelijatuotantoina Kaisa Valalle ja omalle bändilleni Simulacrumille. Koulussa verkostoiduin lahjakkaiden elokuva-alan opiskelijoiden kanssa ja heidän kanssaan edelleenkin teen tuotantoja.

Kuuluisimmat asiakkaat ovat varmaankin olleet Battle Beast, Erja Lyytinen sekä Amberian Dawn. Levy-yhtiö asiakkaina ovat olleet mm. Napalm Records, Nuclear Blast sekä AFM. Yritykseni sivut löytyvät osoitteesta Dark Noise Productions.

4. Suurimmat vaikuttajasi ja miksi?

Bändit, jotka iskivät kovaa olivat ensin Metallica ja Megadeth. Näihin aikoihin halusin olla vielä kitaristi. Seuraavaksi löysin Stratovariuksen ja Rhapsodyn ja näiden orkestereiden kautta hoksasin, että hemmetti sentään syntikat onkin ihan cool juttu ja perustekniikka onkin jo kunnossa pianotuntien takia.

Lukioikäisenä löysin progressiiviset metallibändit ja sillä tiellä olen edelleen. Löysin genren, jossa on sallittua tehdä mitä vaan ja se tuntui mahtavalta! Bändeistä mainittakoon Dream Theater, Symphony X, Andromeda, Spiral Architect sekä Shadow Gallery.

Kosketinsoittajavaikuttajiksi voisin mainita Keith Emerson, Jens Johansson, Kevin Moore, Derek Sherinian, Kevin Codfert sekä Jon Lord.

5. Millaista kalustoa suosit studiossa ja keikoilla?

Keikoilla pärjään Roland FA-08 täyspitkällä syntikalla. Saatan tuleville keikoille ottaa mukaan myös AX-7 keytarin. Kotistudiossani pääsoittimena on edellä mainittu FA-08, jonka soundeja käytän paljon myös levytyksillä. JD-XA analogi/digitaali crossoversyntikka on myös käytössä sekä omistan useita VSTi kirjastoja kuten mm. EastWest Symphonic Orchestra Platinum & Symphonic Choirs, CineSymphony, Era Medieval Legends sekä Grand Rhapsody HD.

Christian Pulkkinen / kosketinsoittajat

6. Mikä kosketinsoitinten ja syntetisaattorien soittamisessa on sinulle hauskinta ja mikä puolestaan ikävintä? Entä se haastavin puoli?

Kuten kaikki muukin, kun jokin asia siirtyy harrastuksesta työksi se syö osan hauskuudesta ja hohdosta pois. Kaikessa on hyviä ja huonoja puolia. Viikkotolkulla bussissa matkustaminen syö miestä, mutta se hetki kun pääsee lavalle soittamaan keikan ja näkee hurmoksellisen yleisön diggailemassa soitostasi, niin tylsät hetket pyyhkiytyvät mielestä.

Treenaaminen tuntuu välillä mielekkäältä ja välillä pakkopullalta, mutta olen velkaa yleisölleni sen, että olen aina parhaassa vedossa lavalla, joten pidän tasaisesti soittokunnostani huolta. Studiossa on lähes aina hauskaa, kun pääsee äänittämisen fiilikseen ja onnistuu tuottamaan päässä soivan vision tallenteeksi. Haastavinta on varmaankin jatkuva kehittyminen muusikkona ja edeltäneen suoritustason ylittäminen jokaisella levyllä.

7. Metallimaailmassa mielipiteet jakautuvat yhä edelleen siitä, kuuluuko syntetisaattori kyseiseen genreen vai ei. Mikä on oma kantasi asiaan?

Sanoisin, että hyvä musiikki on hyvää musiikkia genrestä riippumatta ja merkityksellisen uuden musiikin luominen vaatii aina rajojen rikkomista. Jos kappale tarvitsee syntetisaattoria ollakseen paras mahdollinen versio itsestään, niin en ymmärrä miksei niitä voisi sinne lisätä metallimusiikin kitaravetoisuudesta huolimatta. Sitäpaitsi metallimusiikin juuret ovat hard rockissa ja hard rockissa käytettiin 70-luvulla hyvinkin monipuolisesti kosketinsoittimia. Eli vastaukseni on, että jos kappale sitä vaatii, niin ehdottomasti syntikkaa vaan sekaan! Jos metallikappale ei vaadi kitaraa, niin jätä se pois 😉 Hemmetin heviä soundia saa aikaseks, kun tuuttaa Hammondiin maksimaaliset säröt!

8. Top 5 kaikkien aikojen parasta metalli/rock -albumia?

Minulle tärkeitä albumeita ovat ELP – Trilogy, Dream Theater – Awake, Black Sabbath – Headless Cross, Andromeda II=I sekä Stratovarius – Visions. Bonarina voisin mainita Megadeth – Rust In Peace.

Henkilökohtaisesti oli kova juttu, kun tapasin UK rundeilla muutamaankin otteeseen edellä mainitulla Sabbath levyllä laulavan Tony Martinin. Kaveri vei minut jopa Birminghamin kierrokselle ja safkalle todella siistiin keskiaikaiseen tavernaan!

Tony Martin, Chrism & Doogie White.
Tony Martin, Chrism & Doogie White.

9. Paras keikkamuistosi?

Varmaan legendaarinen Konzertfabrik Z7 Sveitsissä. Soitettiin isolla lavalla Eden’s Cursen kanssa. Myös Simulacrumin viimeisin keikka Turussa Seventh Wonderin lämppärinä oli huikea kokemus.

Kuva: SD Photography
Kuva: SD Photography

10. Vapaa sana

Unelmia kannattaa tavoitella. Elämä on liian lyhyt, että se kannattaa tuhlata tekemällä asioita, jotka eivät ole itselle tärkeitä. Alleviivaisin vielä sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Itsellä meni 10-vuotta ennen kuin sain ensimmäisen Simulacrumin albumin julkaistua. Ei kannata luovuttaa, jos asiat eivät tapahdu heti tai ensimmäinen levy ei myy kuin muutaman hassun kappaleen. Nyt olemme Simulacrumin kanssa tilanteessa, jossa kolmas levy julkaistaan lähitulevaisuudessa ison levy-yhtiön, italialaisen Frontiersin toimesta ja hommat ovat niin sanotusti isolla =)

Chrism website
Chrism Instagram
Chrism FB
Chrism YouTube
Simulacrum website
Epicrenel website
Adamantra FB
True Cult Club FB

IN ENGLISH:

Christian ”Chrism” Pulkkinen is a Finnish musician, keyboardist, composer and media producer who focuses in music mostly on melodic and progressive metal and hard rock.

Of Christian’s bands we will mention Simulacrum, Adamantra, True Cult Club ja Epicrenel and he also played in the Brittish Eden’s Curse band until it broke up in 2019. Besides his bands, Christian also does session work when he has time and interesting collaborations present themselves.

The keyboardist who resides in Turku, Finland answered our questions generously and the end result can be read below.

1. Hello Christian! You are best known as an accomplished keyboard player with a melodic/progressive style in the metal and hard rock genre. What appeals to you most in this particular style?

Hello and thank you for interest in conducting an interview! I received my first touch to rock and metal music in my early teens through my friend, who recorded me a cassette full of Metallica, Megadeth, Gamma Ray, Blind Guardian and even some Dream Theater. I had been exposed to classical, jazz and progressive music earlier already through my dad, who was a percussionist in the Turku Philharmonic Orchestra and had a rock drummer background.

At the age of 7 I started taking piano lessons and the more I played and listened to music, the more my ear got used to complex rhythms and harmonies and they sounded damn interesting to me. I was composing my first songs at the age of 14 and I wanted to create something that sounded new. By using mixed time signatures and large chords, it was easier to accomplish this than try and invent the wheel again within the basic hard rock genre. Nowadays though I enjoy also to play and produce easier music and I always try and bring something new to the table with my keyboard arrangements even if I would be operating within a basic hard rock frame.

Photo: Mark Rutherford
Photo: Mark Rutherford

2. You have been for quite some time now been associated to Roland synthesizers. Would you like to tell us a little more about this collaboration? How would you market Roland’s keyboards to someone who is about to aquire their first synthesizer? What model would you recommend to a more accomplished player?

When I was hired for the UK based band Eden’s Curse as a keyboard player onto the Cardinal album, I thought that it would be the right moment to try and get a keyboard sponsor to make the upcoming tours abroad a little easier. I had played Roland keyboards since the beginning, so they were the only right partner for me. I sent them an e-mail and they answered that they already knew who I was and would be delighted to work with me. Through them I have got lent gear for tours and I have also made a custom sound bank for the JD-XA keyboard with accompaning promotional videos. A partnership with such a prestigeous brand has brought me credibility and I am proud to be part of the Roland family.

I could recommend the FA-series for both beginners and more accomplished keyboardists. The prices are moderate from 990€-1499€ according to the model. If you sign up your kid for keyboard lessons, I recommend starting directly with fully weighted keys. Power and precision is acquired much better than fooling around with an organ type keyboard.

Photo: Rockfiend Publications
Photo: Rockfiend Publications

3. Besides playing and marketing, you also master different types of media production. You have produced for example music videos. How did this all start off?

Since I was a teenager I have always wanted to be a rock star and all the skills I have learned have in some manner been intertwined into this dream. After being in military service I went to study sound engineering at the Turku Conservatory because I had the need of learning to mix my music for release.

After I graduated, I tried to study normal trades like IT and business administration, but my interests always lied with music and all the other art forms that were related to the music business (like graphic design, event organization, video production etc.). I applied and got in to study media production at the Turku Arts Academy. In my first year I already produced my first music videos for Kaisa Vala and my own band Simulacrum. At school I got to know talented film students and with some of them I still do video productions.

My most famous clients probably have been Battle Beast, Erja Lyytinen and Amberian Dawn. Record label clients have been Napalm Records, Nuclear Blast and AFM amongst others. Check out my company website: Dark Noise Production

4. Your biggest influencers and why?

The bands that really hit me first were Metallica and Megadeth. At this point in my life I still wanted to be a guitar player. Next I discovered Stratovarius and Rhapsody. By listening to these bands I realized that keyboards are pretty damn cool and I already had the basic technique because I took classical piano lessons.

During high school I discovered the progressive metal bands and on that road I am still travelling to this day. I found a genre without any boundaries and it felt wonderful to me! The bands I would like to mention are Dream Theater, Symphony X, Andromeda, Spiral Architect and Shadow Gallery. Keyboard influencers would be Keith Emerson, Jens Johansson, Kevin Moore, Derek Sherinian, Kevin Codfert and Jon Lord.

5. What type of gear do you prefer to use in the studio and live?

At gigs I manage with my Roland FA-08, 88-key fully weighted synthesizer. For future shows I may also bring the AX-7 keytar on stage. At my home studio my main keyboard is the previously mentioned FA-08 and I actually use many of the sounds also on my albums. The JD-XA analog/digital crossover synth is also used and I own a number of VSTi libraries like the EastWest Symphonic Orchestra Platinum & Symphonic Choirs, CineSymphony, Era Medieval Legends and Grand Rhapsody HD.

6. With playing keyboards, what is the most fun to you and what are the down sides? What about the most difficult sides?

As with everything else, when something changes from a hobby to a job it takes some of the fun and shine out of it. Sitting for weeks on end on a bus eats away at you, but the moment when you get on stage in front of an ecstatic crowd who are really into your playing, all the dull moments are wiped out of your head. Rehearsing feels sometimes like fun and sometimes boring, but I owe it to my audience to always be in my best possible playing form, so I rehearse regularly to keep up my skills. In the studio I almost always have fun when I get into the recording mood and manage to transfer the vision in my head into a recording. The most difficult thing is probably to progress continuously as a musician and with every new album surpass my performance compared to the previous one.

7. In heavy metal circles opinions are still divided whether synthesizers are relevant for the genre. What is your own opinion on the matter?

I would say that good music is good music no mater what genre it represents and creating meaningful new music is always about breaking boundaries. If a song requires synthesizers to be the best possible version of itself, I don’t see why keyboards shouldn’t be added even though heavy metal is traditionally guitar driven. Anyway heavy metals roots are in hard rock and in hard rock in the 70’s keyboards were widely used. So my answer is, if a song requires keyboards then use them. If a metal song doesn’t require guitar, then leave it out 😉 You can achieve a super heavy sound by adding max distortion to a Hammond organ!

8. Top 5 all time best metal/rock albums?

Important albums for me are ELP – Trilogy, Dream Theater – Awake, Black Sabbath – Headless Cross, Andromeda II=I and Stratovarius – Visions. As a bonus I could mention Megadeth – Rust In Peace. Personally it was very cool to meet Headless Cross Sabbath singer Tony Martin a couple of times during my UK tours. He even took me on a tour of Birmingham and to eat at a very cool medieval tavern!

9. Your best concert memory?

I would say the legendary Konzertfabrik Z7 in Switzerland. We played the big stage with Eden’s Curse. Also Simulacrum’s last gig warming up for Seventh Wonder was a night to remember.

10. Free word

Dreams are worth reaching for. Life is too short to spend it on doing things that aren’t important to you. I would put emphasis on resilience and perseverance. It took me about 10 years before I got my first Simulacrum album released. Don’t give up if things don’t progress immediately or the first album doesn’t sell much. Now we are at a point with Simulacrum, where our third album will be released through a large record label Frontiers in the near future and the future definitely looks bright for us =)

Haastattelu / interview by: Pekka Montin
Editointi / edited: Aili Viitanen